Kansantanssi
RYHMÄT
KURPPOSET
Monivuotisia ystäviä maalta ja kaupungista. Nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja eläkeläisiä. Laajalta yli kunta- ja maakuntarajojen. Liikkuvaisia taitajia. Haasteita kaipaavia, itselleen nauravia humoristeja. Muun muassa sitä on Kurpposet.
Kurpposet tanssii ryhmälle räätälöityjä uusia koreografioita sekä perinteisempiä, enimmäkseen karjalaisia tansseja. Ryhmä on esiintynyt viime vuosina paikallisten tapahtumien lisäksi mm. Folklandialla, Siilifolkissa ja Kaustisella.
HISTORIAA
Martikkalan nuorisoseurasta, Lapinlahdelta kaikki alkoi. Seuran tanhutoiminta käynnistyi 1950-luvun alussa ja aikuisten ryhmää ovat ohjanneet ainakin Marjatta Hynynen, Paavo Räihä, Jaana Väänänen, Mirja Hynynen ja viimeisimpänä Markku Ryynänen. ”Kurpposet” nimeä ryhmä on käyttänyt vuodesta 1996. Jossain vaiheessa tämän vuosituhannen puolella ryhmään alkoi tulla tanssijoita ”pohjoisesta” ja ryhmän koko kasvoi. Sittemmin toiminta siirtyi Iisalmeen osaksi Ulmalan nuorisoseuran toimintaa. Nykyään Kurpposet on seuran suurin kansantanssiryhmä.
NIMESTÄ
Kurpponen- nimi tarkoittaa erityisesti Karjalassa naisten käyttämää vanhanaikaista, yhdestä nahkakappaleesta tehtyä, matalaa tai pitkävartista, nyöritettävää kenkää.
ULMALAN TANHUUJAT
Tanhuujat on ollut koossa ”aina”. Vuosikymmenten saatossa ryhmää ovat ohjanneet mm. Helga Saarinen, Seppo Hakala, Mirja Hynynen ja Petri Röytiö. Viime vuosina ohjauksesta on vastannut tanssinopettaja Markku Ryynänen.
Ryhmässä tanssitaan perinteisiä suomalaisia ja karjalaisia kansantansseja sekä uudempia koreografioita. Myös paritanssien moninaiset variaatiot ovat passelia aivojumppaa tanhuujille.
Ryhmä esiintyy harvakseltaan muutamia kertoja vuodessa, pääasiassa seuran näytöksissä sekä Ylä-Savon Maakuntajuhlilla.
Tanhuujien harjoituksissa on leppoisa ja kannustava meininki ja ryhmään otetaan vuosittain myös uusia tanssin harrastajia.
KIKARI
Nopeat karjalaistyyliset kontrat ja katrillit, kipakat polkat ja hitaammat tunnelmapalat ovat tunnusomaisia Kikarin ohjelmistossa. Viime vuosina ryhmä on tehnyt noin 10 keikkaa vuodessa, joista tärkeimmät paikalliset areenat ovat olleet Ylä-Savon Maakuntajuhlat, Talvipäivät ja Siilifolk. Valtakunnallista näkyvyyttä alan harrastajien keskuudessa on saavutettu Folklandialla ja Kaustisella.
Kikari on maamme ainoa udmurtialaisia tansseja esittävä ryhmä. Koreografioista vastaa Sveta Kononova. Naisten puvut ovat aitoja Udmurtiassa tehtyjä kansanpukuja, jollaisia sikäläiset naiset nykyäänkin käyttävät juhla-asuina erilaisissa tilaisuuksissa.
Kikarin ohjaaja-koreografina toimii Markku Ryynänen.
HISTORIAA
Kansantanssiryhmä Kikari toimi Nuorisoseura Nuori Iisalmen lipun alla vuosina 1981-1997 ja oli Pohjois-Savon menestynein lajinsa edustaja. Kikari kuului maamme valioihin ja edusti useita kertoja Suomea myös ulkomaisilla kansantanssifestivaaleilla.
Kikaria säestivät lukuisat muusikot sekä yhtyeet. Säestysryhmistä tunnetuimmat olivat Mustat Hatut sekä Hilavitkutin. Ryhmää ohjasivat ryhmän perustaja Mirja Hynynen sekä Päivi Herd ja Markku Ryynänen. Kikari aktivoitui uudelleen vuonna 2008 ja toiminta jatkuu Ulmalan nuorisoseurassa.
Uudestisyntyneen Kikarin hienoimpiin hetkiin kuuluu Folklandialla ja Kaustisella esiintymisten lisäksi Venäjän "euroviisumummojen" Buranovski Babushkien konsertti Iisalmessa kesäkuussa 2013. Kikari sai kunnian avata heidän konserttinsa.
Kuvat ottanut Tom Järvinen